telefon ikon+36 20 266 9828 e-mail ikoninfo@lelekbuborek.hu facebook ikonfacebook

Lélekbuborék

blokk címe

blokk tartalma

A művészetterápia

Mindannyian hordozunk lelki sérüléseket. Nem lehet úgy felnőni, leélni egy életet, hogy ne kerüljünk szembe nehézségekkel, fájdalmakkal, konfliktusokkal. Van, amelyiket sikerül jól megoldani, van, amelyiket nem. Nem is rajtunk múlik minden esetben.

A meg nem oldott konfliktusok a lelkünk mélyére süllyednek, és nem hagynak békén minket. Rengeteg energiába kerül ott tartani őket, ezért fáradtak, energiátlanok leszünk miattuk, talán depressziósak is. Szokatlan tüneteket okoznak, amelyek viselkedéses furcsaságokban, kapcsolatteremtési nehézségekben, rossz szokásokban, akár függőségekben is megjelenhetnek. Sőt, betegségek is kialakulhatnak miattuk.

Bár sokan tisztában vannak ezekkel, mégis vagy nem tudják, hogyan is kellene bánni ezekkel az összesűrűsödött, energianyelő lelki csomókkal, nem találják a megfelelő eszközt, vagy megpróbálták már, de túl nehéznek bizonyult. Hiszen felkavarni valamit, ami egyszer már nagyon fájt, megbízni egy szakemberben, rábízni életünk titkait nem kis döntés. Ráadásul időt, pénzt, bátorságot, lelki energiát és kitartást igénylő hosszú folyamat. Valamelyik általában hiányozni szokott.

A művészetterápia nem kér ekkora áldozatot. 

A művészetterápia egy végtelenül kíméletes és türelmes módszer, mindig csak addig megy, ameddig az egyén képes elviselni, csak azt érinti, ami már készen áll az érintésre és feloldásra.

Akarsz beszélni róla? Nem…?  Nem baj. 

Tudom, hogy nem mindig tudsz. Itt nem is kell. Mégis egy-egy foglalkozás végén tiéd lehet a fellélegzés, megszabadulás felemelő érzése.

Mint a víz hatalmas súlya alól felemelkedő buborék szabadsága.

Lélekbuborék.  

                                                                   

Mit ígér a művészetterápia?

  • Kapcsolatot. Múltunkkal és jelenünkkel, családunkkal és barátainkkal, a környezetünkkel, és a természettel, amitől olyan messzire eltávolodtunk már. Önmagunkkal.
  • Látást. Jó néhány résztvevő tapasztalja meg azt az élményt, hogy képessé válik rácsodálkozni olyan dolgokra – egy fára, egy épületre, egy tájra – ami mellett nap, mint nap elment, és észre sem vette addig.
  • Örömöt. A megkönnyebbülés örömét a foglalkozásokon, az életnek való örülni tudás képességét pedig a hétköznapokban.
  • Energiát. Ha elfáradtál, segít feltöltődni, és új forrásokat felszabadítani önmagadban.
  • Lehetőséget. Mélyen, minden emberben ott rejtőzik a lehetőség. A lehetőség, hogy meggyógyítsa saját magát, hogy megtalálja saját életének célját és értelmét, és hogy be is váltsa azt. De nem könnyű rátalálni. Pedig a lelkünk nagyon sokszor próbál segíteni. Álmaink, megérzéseink, intuícióink útmutatások. Az alkotás, a kreativitás segítenek megérteni és felhasználni ezek üzenetét. 

                                                                   

Mit nem ígér a művészetterápia?

  • Nem fogsz megtanulni sem rajzolni, sem festeni. Nem ez a célunk, bár lehet, hogy kedvet kapsz majd hozzá.
  • Nem kapsz „címkét”. Bárhonnan jössz, bárki vagy, örülünk Neked és elfogadunk Téged. Ha esetleg pszichiátriai betegséggel küzdesz, akkor is szívesen látunk, az esetben azonban csak a kezelőorvosod vagy pszichoterapeutád tudtával és jóváhagyásával.

Az alkalmazott módszertan: Katarzisz Komplex Művészetterápia - művészeti terápia dr. Antalfai Márta által 1972/74-ben „Katarzisélményre Épülő Tematikus Művészetpszichoterápia” néven létrehozott, majd az utóbbi évtizedben általa továbbfejlesztett módszere Nem tartozik az 1997. évi CLIV. törvény 103. § hatálya alá. 

Gyógyítás és személyiségfejlesztés vizuális művészetpszichoterápiával

Dr. Antalfai Márta PhD, ECP

"Az alkotásnak, mint az önkifejezés kreatív formájának, nem csak az egészségmegőrzésben van lényeges szerepe, hanem az egészséges személyiség megismerésében és fogalmának maghatározásában is, hiszen úgy tűnik, hogy mára a pszichológia többet tud a patológiás személyiségről, mint az egészségesről. Ezért a művészeti terápiás műhelyek egyben a „lelki alkímia” színterei is, mivel a gyógyításon túl a személyiség mélyebb megismerését is szolgálják. A Katarzisz Komplex Tematikus Művészetterápiás Módszer az analitikus pszichológiára és az analitikusan orientált csoportterápiára épül.
Célja: az emberélet sorsfordulóihoz, illetve a személyiségfejlődés fázis-specifikus állomásaihoz kötődő archetipusok (kapcsolati mintázatok) szimbolikus megjelenítése vers, zene és kreativitásra épülő alkotófolyamat művészi erejének felhasználásával. További cél, az adott tematikában manifesztálódó kapcsolati konfliktus művészi megjelenítésével mesterséges úton katarzisélmény keltése, hogy ezáltal a tudattalan, vagy csak részben megélt kapcsolat-konfliktusok a felszínre kerüljenek, majd a készült alkotásban megjelenjenek és feldolgozást nyerjenek. Az alkotói folyamatban (speciális módon alkalmazott képzőművészeti technikák) mód nyílik úgy a trauma, mint a komplexus megjelenítésére és annak komplex, azaz a személyiség egészét (nem csak kognitív szinten) érintő és bevonó feldolgozására is. "

(forrás:http://www.lelkiegeszsegert.hu/muveszetterapiarol.html

Aktuális hírek, információk

helykitolto kép

Tavaszi ébredés

Február végéhez közeledve egyre jobban vágyunk a tavaszi enyhülésre. A lélek is könnyebben nyílik meg ilyenkor, és töltődik fel energiával, élettel. Hogy ezt valóban és mélyen át tudjuk élni, hét alkalmas művészetterápiás foglalkozássorozatot indítunk a Lélekbuborék központban, ahová szeretettel várunk bárkit, aki nyitott a kreativitásra, a spontán alkotásra. A részvételhez nem szükséges semmilyen előzetes művészeti tanulmány, még tehetség sem, bőven elég a nyitottság.
helykitolto kép

NYÍLT NAP

Sokan érdeklődnek a művészetterápia iránt, és nagyon nehéz néhány szóval elmesélni, mit is jelent, hogyan működik és mi várható, ha valaki elindul az önismeretnek és önfejlesztésnek ezen az útján. Hogy segítsük a megértést és megélést, egy nyílt napot tartunk, ahol térítésmentesen bárki kipróbálhatja, milyen egy művészetterápiás foglalkozás.
helykitolto kép

Szülővé válni...

Február 2-án 10 alkalmas zárt csoport indul, ahol az szülői szerep forrásait, fejlődését, múltját, jelenét és jövőjét dolgozzuk fel, részben személyközpontú (beszélgetős), részben non-verbális (művészeti terápia) eszközöket felhasználva. AZ ELSŐ ALKALOM TÉRÍTÉSMENTES, a jelentkezők saját tapasztalatuknak megfelelően dönthetik el, elköteleződnek-e a csoport mellett (vonatkozik azokra is, akik korábban már jelentkeztek). Szívből ajánljuk a részvételt azoknak, akik úgy érzik, megrekedtek ...

Termékkereső

üzletünk nyitvatartása

H-K-Sze-Cs-P:
10:00-18:00

Szombat:
10:00-14:00

Vasárnap:
Zárva

Elérhetőségeink

Tel: 
+36 12 345 6789

E-mail:
XYZ@gmail.com

Üzletünk címe:
9999 Debrecen, Köves út 668. XI/105.

Facebook
https://www.facebook.com/XYZ/

telefon ikon+36 20 266 9828e-mail ikoninfo@lelekbuborek.hufacebook ikonfacebook